Засега там ще кацат само малки самолети от страни-членки на Европейския съюз...

Бившето военно летище в Балчик прие снощи първия международен граждански полет. Засега там ще кацат само малки самолети от страни-членки на Европейския съюз. Въпреки това, на прага на летния туристически сезон, интересът към летището е нараснал значително.

Точно в 19 часа и 6 минути на летище Балчик кацна самолет осъществяващ полет Прага - Варна - Балчик. 

Ръководителят на полета – Владислав Прокоп, разказа, че кацането е било нормално, но като недостатък посочи това, че не можело да се кацне директно на летище Балчик, а първо във Варна. А това се е наложило заради липса на паспортен контрол на летището в Балчик.

„Летището е много хубаво, но няма трафик", допълни Владислав Прокоп.

Красимир Костов, който е ръководител на летище Балчик, обясни, че на този етап лицензът, който има летището е за летателна площадка. Това означава, че могат да кацат само малки въздухоплавателни средства с тегло до 5 700 кг.  Освен това, в момента летището все още няма и необходимата инфраструктура като например терминал за посрещане на пътници.
 
Интересът към летище Балчик в последните няколко дни е нараснал като има много запитвания дори от такива далечни дестинации като Мексико и Съединените щати.

Вижте повече във видеото.

Репортер: Мария Добрева