За последните години вносът на храни в страната драстично се е увеличил...

 

Жестока конкуренция на родното производство - близо седем пъти е нарастнал вноса на храни в България от 2000  г. насам. В някои сфери, като например месото и месните продукти, внасяме с 10 пъти повече от преди. Това се дължи на разгръщането на големите  вериги за бързооборотни стоки.

 

Внасяме храни. Това би учудило представителите на предишните поколения, но въпреки, че пред производителите ни има перспективи за добро развитие, конюнктурата на пазара и някои хитрости при сключването на договорите с доставчиците ги лишават от печалба. Според социолога Кънчо Стойчев трябва да има противодействие. „Трябва да бъде изменен Закона за защита на конкуренцията, в който да се формулира "Злоупотреба с прекомерна търговска сила." е мнението на експерта.

 

До 40% достигали принудителните отстъпки, които българските доставчици трябва да направят от цените си на веригите, сочат данни на Съюза "Произведено в България".

 

 

В тази ситуация малките магазини в квартала трудно ще издържат на конкуренцията на мощните търговски обекти. Но някои от нас са все още привързани към тях, тъй като им е по-удобно и по-близко.


Репортер: Данаил Глишев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.