До седмица ще се реши дали ще бъдат спирани влакове заради поредните масови съкращения в БДЖ...

 

Задават се нови протести в железниците. Причината е поредна вълна от масови съкращения, която готви ръководството на БДЖ. До седмица синдикатите ще решат дали ще се стигне до ефективно спиране на влаковете. Двете страни ще се срещнат и ще разговарят, но според ръководството на железницата основание за стачка няма.

 

Според данни на КТ„Подкрепа" поредната вълна от съкращения ще обхване поне 1050 железничари. 450 от тях ще са от системата на „Пътническите превози" - предимно локомотивни машинисти и работници по ремонта, а останалите 600 - от „Товарни превози". За новата оптимизация синдикатите разбират от това писмо, получено преди дни в централата.

 

От БДЖ не отрекоха, че съкращения ще има. Според ръководството на компанията обаче те са отдавна планирани и няма да са толкова масови. Според директорите на железниците няма повод за притеснение, тъй като преструктурирането е изнвестно от доста време и ще стане до края на годината. Председателят на Съвета на директорите на БДЖ заяви, че 400 души от „Товарни превози" и 400 от „Пътнически превози" ще са съкратените.

 

Синдикатите обаче заплашват с нови протести по гарите.

 

Всички освободени железничари ще бъдат компенсирани с между четири и пет заплати. След тази вълна, съкращения може да има, само ако товарните превози не бъдат продадени, уточниха от БДЖ.

 

Последният голям протест в железниците беше в края на миналата година. Тогава недоволството на железничарите доведе до спиране на голяма част от влаковете.

 

Тогава БДЖ започна процедура по освобождаване на 2000 души - половината от „Пътнически превози", а другите - от системата на товарните превози. Доброволно напусналите получиха парично обезщетение. 

 

Съкращенията са част от мащабната реформа в железниците, която включва още спиране на 150 влака и приватизация на товарни превози. Целта е намаляване на загубите и модернизация на дружествата.

 

Репортер: Георги Георгиев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.