От шест месеца младежи не могат да започнат работа в силистренската болница...

Проблемът с недостига на медицински кадри у нас все повече се изостря. По данни на Българския лекарски съюз около 600 лекари годишно напускат страната. Сред причините за това са не само по-добрата професионална реализация и по-високото заплащане, но и прекалено тромавата и бюрократична система, с която се сблъскват завършилите медицина младежи.

 

Болницата в Силистра е сред лечебните заведения в страната с най-много медици-пенсионери. За първи път от дълго време насам петима младежи, завършили медицина в Букурещ, избират да работят в здравното заведение. Вече половин година обаче това се оказва невъзможно, тъй като дипломите им чакат да бъдат легализирани от българските власти. По принцип срокът за това е три месеца.

 

Причина за забавяне се оказва непълен набор от документи, който младите хора са подали. Никой обаче не може да им каже какво точно им липсва.

 

Следва определяне на нов двумесечен срок, а с него и повторно забавяне на процедурата за признаване на медицинската професия, за която младежите са учили шест години.

 

Така, разочаровани от системата, и те започват да стягат куфарите си за пътуване зад граница.

 

Репортер: Анелия Петрова