Свойствата на тези добавки обясни биотехнологът Алберт Кръстанов...

Комбинацията между пребиотици и пробиотици – синбиотиците работят за увеличаване броя на здравите бактерии и намаляване на вредните. Това обясни в предаването „На кафе" биотехнологът проф. Алберт Кръстанов.

Пробиотикът инулин е естествен полизахарид, който се извлича от грудките и корените на някои растения. Той извежда от тялото ненужните за организма вещества и подпомага усвояването на витамините и минералите.

Това доколко ефективен е даден синбиотик зависи от способността на различните пробиотични бактерии да оцелеят под въздействието на храносмилателните сокове и в алкалната среда на дванадесетопръстника, обясни още проф. Кръстанов.

Той обясни, че синбиотиците имат антимикробни свойства – полезните бактерии укрепват чревните стени, измествайки патогенните организми, като по този начин им пречат да се закрепят на място, където да причинят заболяване.

Част от разговора по темата вижте във видеото, а целият - в „На кафе" в Nova Play.