Членовете на Клуба по стендов моделизъм посвещават свободното си време на модели на самолети и танкове...

Къде е срещата между детството и порастването? Защо възрастни хора, със сериозни професии, посвещават свободното си време на това да правят модели на самолети или танкове? За да отговорим на тези въпроси ще ви срещнем с членовете на Клуба по стендов моделизъм.


По професия Станислав е готвач. При това той приготвя трапезата не на кого да е, а на американския посланик у нас. Когато не е пред печката обаче заедно с приятелите си изработва мащабно умалени модели на самолети, кораби, танкове или автомобили.


Всичко започва от кутия, пълна с пластмасови части и завършва с почти 100%-во реалистичен модел. Един макет може да отнеме от няколко дни до година. Изисква се голямо търпение, внимание към детайла и познания за това, което изработваш.


„Така човек се потапя в самата история на машината, някак си я усещаш как е минал нейният живот и това помага да се направи един максимално реалистичен модел, но пък, от друга страна, не е задължително. Добър модел би могъл да стане и само като се следва инструкцията, но това са разликите, които разграничават добрият модел, от прекрасният модел." коментира любителят.


За Станислав страстта към моделите започва на седем години. Тогава изработва Ту-144 – първият в света свърхзвуков самолет, наричан още руския Конкорд. До днес е направил десетки самолети.


Репортер: Косара Михалкова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.