Четирима нападатели атакували дипломата ни в автомобила му, но той успял да се измъкне...

Четирима въоръжени опитаха да отвлекат българския посланик в Йемен – Борис Борисов. Нападателите атакували дипломата ни в автомобила му, но той успял да се измъкне. В момента е в добро здравословно състояние с леко нараняване в областта на очите.

Засилени мерки за сигурност бяха въведени във всички наши посолства в Близкия Изток. Инцидентът в столицата на Йемен предизвика реакции и сред посланиците на страните членки на ЕС в източната държава.

Посланик Борисов е пътувал със съпругата си по една от най-оживените централни улици на града, когато похитителите спират автомобила му. Инцидентът е станал вчера, 12 май, – малко след 19 часа местно време.

„Бил е нападнат от четирима въоръжени с автоматични оръжия, опитали се да разбият колата, разбили са прозорците на колата, след което са направили опит да го принудят да излезе и да напусне автомобила", съобщи Весела Чернева - говорител на МВнР.

Дипломатът първо опитал да предупреди, че извършват нападение срещу посланик на чужда държава. След като ударите с прикладите на автоматите по колата продължили, Борисов успял да потегли и да избяга към търговски център наблизо. Тогава маскираните мъже открили огън. От изстрелите се счупило стъклото на дипломатическата кола, от което е било леко ранено окото на дипломата.

„Посланик Борисов е в добро здравословно състояние. Въпреки това възнамеряваме да го командироваме за няколко дни в София, така че да му бъдат направени медицински прегледи", допълни говорителят на МВнР .

От Външно министерство изразиха възмущение то случилото се в Йемен и призоваха за възможно най-скорошно откриване на похитителите.

„Това е един инцидент, който е много тревожен, защото за първи път се атакува посланик на страна от ЕС е Сана. Посягането на дипломатическия имунитет и дипломатическата сигурност е нещо недопустимо", на мнение е Весела Чернева.

По тази причина, веднага след инцидента посланиците на страните-членки на ЕС в Йемен са се събрали на извънредна среща, за да поискат засилени мерки за сигурност. Местните спецслужби вече разследват инцидента. Властите в Йемен са се свързали с българския дипломат, за да изразят извинения и съчувствие за случилото се.

Весела Чернева заяви, че българското посолство ще бъде затворено временно за външни лица и че мерките за сигурност в останалите български посолства в Близкия Изток са завишени.

Все още се изяснява дали местни племена или бунтовници на „Ал Кайда" стоят зад опита за отвличане. За инцидента ще бъде съобщено и на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел утре.

 

Репортер: Георги Георгиев