Бившият командващ армията на босненските сърби се изправи пред Международния трибунал в Хага...

 

В трибунала в Хага започна делото срещу бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич. Той е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

 

Делото срещу 70-годишния Младич, обвиняван по 19 точки в геноцид, престъпления против човечеството и нарушаване на законите и обичаите, по които се води война, ще стане едно от най-значимите в 20-годишната история на хагския трибунал. Сърбинът  ще отговаря и за клането на близо 8000 души в мюсюлманския анклав Сребреница през 1995 г. Прокурорите го смятат за отговорен и за 44-месечната обсада на Сараево, при която загинаха 10 хил. цивилни.

 

Когато съдиите от Международния трибунал влязоха в залата, Ратко Младич започна да ръкопляска. Той обаче не се призна за виновен по обвиненията. Ако бъде осъден, той може да получи доживотен затвор. Очаква се делото да продължи до три години.

 

Младич командваше армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век и беше една от ключовите фигури на босненския конфликт. След повдигането на обвинения срещу него, той се укриваше 16 години от международното правосъдие.

Властите в Сърбия арестуваха Младич на 26 май миналата година и след няколко дни го предадоха на Хага. Генералът застана за първи път пред трибунала на 3 юни 2011 г. Заради отказа да говори по повод на отправените му обвинения, съдията записа в протокола, че той не се признава за виновен.

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.