Намалява броят на заетите в индустрията и аграрния сектор...

Половин процент ръст на икономиката през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2011-та отчита Националната статистика. Ако сравним данните с последните месеци на 2011-та, обаче, промяна няма и икономиката ни е замръзнала.

Българинът продължава да ограничава разходите си и потреблението се свива с половин процент. Статистиците отчитат намаление и на вноса и на износа.

Безработицата у нас продължава да расте. Само за първите три месеца на годината заетите българи намаляват с 1,6 % в сравнение със същия период на миналата година. Данните са на Националната статистика.

Най-силно намалява броят на заетите в индустрията и аграрния сектор. Ръст обаче има в сферата на услугите. Заради сезонната работа, най- вероятно броят на хората там ще продължи да се увеличава до края на лятото. 

Заради спада в броя на заетите, обаче, работещите произвеждат повече. С труда си за час, всеки създава средно 11,90 лева от вътрешния продукт на страната, показват още данните на НСИ.

За първите три месеца на годината най-висока е производителността на труда в индустрията, а най-ниска – в земеделието. В сферата на услугите един зает вкарва в икономиката малко над 11 лева за час работа.