Почивката на Хени Шиякова струвала 6765 лева...

 

Служителка на Министерството на отбраната се разследва от Военна прокуратура за взимане на подкуп от фирмата, чиито складове избухнаха. Според разследващите Хени Шиякова е била възнаградена с почивка на екзотичния остров Бали няколко месеца след като от „Берета трейдинг" сключили договор с Министерството на отбраната. 

 

"Берета трейдинг" печели обществена поръчка за утилизация на боеприпаси през декември 2008-ма година на стойност 3 милиона 562 хиляди лева. Няколко месеца по-късно служителката на Министерството на отбраната, която трябвало да следи за изпълнението на договора им - Хени Шиякова, получава екзотичен подарък от „Берета трейдинг" . Едноседмична екскурзия до остров Бали и Сингапур на стойност  6 765 лв.  Година по-късно за конфликтния подарък разбират от Военна полиция и разследването започва:

 

„Самото дело е образувано през април миналата година. И понастоящем тече и продължава разследването. Самото дело е образувано за престъплението подкуп, но в хода на разследването може да се съберат доказателства и за друго длъжностно престъпление", обясни Елин Алексов, говорител на Военна окръжна прокуратура. 

 

Въпреки делото, Хени Шиякова продължава да работи в дирекция „Инвестиции в отбраната", да отговаря за различни обществени поръчки, а и допускът й до класифицирана информация не е отнет.

 

„Дотук нямаме данни по някакъв начин да ни се препятства разследването от това, че тя работи. Това е едно престъпление, което е трудно за доказване, защото и даващият, и получаващият правят всичко възможно, това нещо да бъде прикрито, защото и двете страни подлежат на наказателна отговорност. Това е едно подготвено, измислено и добре планирано престъпление. Всяко едно доказателство се събира много трудно", допълни Алексов.

 

Свързахме се по телефона със съпруга на Хени Шиякова – Васил. Той не пожела да обясни какво се е случило, но беше категоричен, че истината е съвсем различна. 

 

Репортер: Надя Ганчева