Открито е погребение с изпълнен ритуал против вампирясване във Велико Търново...

Погребение с изпълнен ритуал против вампирясване откриха археолози в двора на църквата „Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново. Въпреки че през последните десетина години поне няколко подобни погребения са били открити, последната находка е уникална. Причината е изпълненият ритуал.

Проф. Николай Овчаров обясни, че става въпрос за гроб, който учените датират между 13 и 18 век:

„Това са хора, при които са изпълнени ритуали против вампирясване – нещо, което е описано до 20 век по етнографски и фолклорни принципи. Това се прави освен с пробождане и чрез натрупване на камъни, опалване на гроба, хвърляне на въглени, връзване на крайници. В случая обаче имаме два от вариантите – много добре се виждат въглените върху тялото и въобще върху цялата гробна яма, същевременно обаче се появява нещо, което аз поне не знам да се е срещало – крайниците са захванати със скоби. Две скоби има при колената, две при бедрата, а в сърдечната част има още една скоба с остри краища."

Професор Овчаров обясни, че това са древни езически обичаи, които се срещат още в Ранно-желязната епоха и са запазени в християнството.

„Тези обичаи против вампирясване са многобройни и не са само при погребението", разясни още археологът. Според него интересното е, че тези обичаи зачестяват изключително много след 14-15 век, „когато Българската държава не съществува, самостоятелната църква също е ликвидирана, до голяма степен християнството става домашно и суеверията се засилват".

Изпълненият ритуал е свързан с борбата за душата до 40-тия ден след смъртта, допълни още проф. Овчаров.

На въпрос дали откритият покойник ще гостува в Националния исторически музей, арехеологът отговори, че всички открити кости се погребват след проучване отново в земята, защото „мястото им е там".

Археолозите не са открили данни ритуалът против вампирясване да е прилаган спрямо определена прослойка от населението като знахари или гадатели.

Проф. Николай Овчаров заяви, че такива погребения са били провеждани и на по-късен етап и допълни, че не би се очудил, ако дори и в момента се правят в по-изостанали селски райони.

„Тези погребения са свързани с по-селски по-изостанали райони, а след 15 век, когато вече няма, така да се каже, държавна организация, църковна организация, те се масовизират", разясни проф. Николай Овчаров.

Повече по темата вижте във видеото.

Репортер: Йовка Драганова