Колко четирилистни детелини могат да се намерят в един квадратен метър на произволна полянка в парка?

 

В деня на големия джакпот ще говорим и за късмета. Колко четирилистни детелини могат да се намерят в един квадратен метър на произволна полянка в парка?

 

Толкова ли рядко и трудно се откриват четирилистни детелини, колкото си мислят повечето от нас. Решихме да проверим. За целта избрахме Градската градина в Монтана. С помощта на подръчни средства измерихме и оградихме един квадратен метър в парка пълен със стотици детелини. 

 

За експеримента с четирилистните детелини ни помагат Деница и Изабел.

 

Само след няколко минути обстойно търсене Деница намери и първата четирилистна детелина. По-трудно обаче се оказа да запазим вниманието на децата върху това, което трябваше да вършат.

 

След кратката почивка търсенето бе възобновено и този път късметът се усмихна на Изабел.

 

Според една легенда първият лист на детелината символизира "Вяра", вторият - "Надежда", третият - "Любов", а четвъртият лист символизира щастие и късмет

 

В крайна сметка да си намериш четирилистна детелина не винаги се оказва мисията невъзможна. За половин час децата намериха две четирилистни, както и една шестлистна. А в края репортажа зоркото око на оператора видя още една детелина с четири листа. 

 

Репортер: Биляна Борисова