Преди летния сезон е задължително да се направи преглед при дерматолог...


Много хора прекаляват с излагането на слънце, като в същото време не ползват слънцезащитни кремове. По тази причина повечето от нас знаят какви са ранните увреждания по кожата, когато прекалим със слънцето – кожата става червена, пари, оточна е, сърби.

За разлика от тях, по-късните увреждания се изразяват неравномерна пигментация, а в по-дългосрочен план трябва да се вземе предвид стареенето на кожата, което засяга всички. Това обясни за „Здравей, България" дерматологът доц. д-р Гриша Матеев.

„Кожата има определен брой часове, които може да издържи неохраняема – около 2000 часа. Но тези часове ги изконсумираме още като деца. Затова след това или трябва да се пазим от слънцето, като седим на сянка, или да използваме съвременната фотозащитна козметика", посъветва дерматологът. В противен случай,  може да се стигне до много тежки увреждания на кожата – злокачествени ракови заболявания и тумори.

„Искам да отбележа, че кожата помни. Големи изгаряния в детска възраст причиняват в зряла възраст сериозни проблеми", предупреди доц. д-р Гриша Матеев.

Затова и основното, което трябва да знаем е, че трябва да предпазваме кожата още от ранна детска възраст, използвайки слънцезащитна козметика, предназначена за деца.

Дерматологът препоръча да се използва медицинска фотозащитна козметика, която се изписва от лекаря и се купува от аптека.

Освен това, хората, които са с по-светла кожа трябва да използват по-висок фактор на защита. По-мургавите хора могат да използват и по-ниска защита. 

„20-30  минути преди излагане на слънце трябва да се намажем. Веднъж намазан не означава, че си защитен през целия ден", напомни дерматологът и посъветва, когато сме на плаж да се мажем със слънцезащитен препарат на всеки два часа.

Съветът на доц. д-р Гриша Матеев е преди летния сезон задължително да се направи преглед при дерматолог, за да бъде установен типът кожа, да се дадат препоръки и да се проверят бенките.

Още съвети и полезна информация за това как да предпазим успешно кожата си – вижте във видеото.

Репортер: Вероника Димитрова