Така според кметовете ще бъдат подпомогнати местните бюджети...

 

Да плащаме и "данък нива" предлагат от  Националното сдружение на общините (НСОРБ). Така според кметовете ще бъдат подпомогнати местните бюджети, които все по-често не достигат за всички разходи. 

 

Предложението да се въведе нов данък е с цел да се запълнят част от зейналите финансови дупки в общинските бюджети.

 

„Има предложение да бъде 1 лв. на декар, като по този начин в цялостен план може би около 19 млн. ще бъдат събрани, които ще бъдат в приход, забележете, на малките и средни общини, където териториите са  действително много големи", каза Детелина Николова, кмет на Община Добрич и член на Управителния съвет на НСОРБ.

 

Според  Николова парите, които ще се събират от хората, ще отиват отново за тях. Средствата ще бъдат инвестирани във важни инфраструктурни проекти. 

 

„Това са проблемите с решаване на водния сектор и с изграждане на регионалните системи за съхранение на отпадъците, тоест, т.н. депа. Това са изключително трудни проекти с голям финансов ресурс и ние не сме в състояние с малкото собствени приходи да съфинансираме тези проекти", коментира Николова.

 

Идеята за въвеждането на данък върху земеделските земи не е българска: „И не мисля, че с това ние ще създадем прецедент в Европейското законодателство, защото такъв данък отдавна е наложен в европейските общини от които ние черпим опит".

 

От Националното сдружение на общините се надяват новият налог да влезе в сила още от следващата година.

 

Репортер: Мария Добрева