Започна разследване на общинското предприятие. Вижте коментарите по темата...

Софийската градска прокуратура вече образува досъдебно производство заради евентуални финансови злоупотреби в общинското предприятие "Екоравновесие". То отговаря пряко за бездомните кучета в София.

Част от проверявания период съвпада с управлението на сегашния земеделски министър Мирослав Найденов. Репортерите ни записаха коментарите му по случая, както и позицията на кмета Йорданка Фандъкова. Разследването идва именно след доклад от кметството.

И днешният кмет, и бившият директор на "Екоравновесие" коментираха, че очакват компетентните органи да си свършат работата. Тя започва след заключенията на общинския отдел „Вътрешен контрол" от миналото лято. Установени бяха редица нарушения.

Докато миналата година, в официалното съобщение на общинския пресцентър пишеше, че са проверявали за периода от януари 2010-та до април 2011-та, сега вече е ясно: проверявана е и цялата 2009-та година. Това означава, че част от управлението на днешния земеделски министър и бивш директор на "Екоравновесие" - Мирослав Найденов съвпада с периода на проверките.

„Само преди седмица или две беше предоставен одит, който е направен във времето назад. Това, което видях от одита, е, че няма някакви сериозни нередности", каза Найденов.

Установените сериозни нарушения в "Екоравновесие" официално се свързват само с името на наследника на Мирослав Найденов - Петър Петров. Миналото лято кметът Фандъкова уволни Петров с фрапантни примери, като косене на трева на цени от 740 и 900 лева на декар. И още защото за преустройствата в Горни Богров е било платено от общинския бюджет. Решението на общинския съвет е било парите да са за сметка на собственика на приюта, в случая – наемодател на общината.

„Общината е платила 150 хил. лева. Точно това беше едно от нарушенията на директора, който съответно аз освободих, за това че не беше съгласувал нито едно от тези действия с общината", каза Фандъкова. 

В решението на общинския съвет четем, че преустройствата е трябвало да се направят до 1-ви юли 2009-та. Точно ден по-рано, на официалното откриване на приюта, до кмета е Мирослав Найденов. Днес министърът обясни, че през по-голямата част от 2009-та е бил ангажиран с изборите. И още - многократно е бил проверяван като директор на "Екоравновесие" и самият той бил подавал сигнали.

По думите на Йорданка Фандъкова точно кой и какво е нарушавал ще се установи от прокуратурата.

Репортер: Рада Богданова