Затварят пунктовете за скрап в кварталите на големите градове...


Закриват пунктовете за скрап в кварталите на големите градове. Специални места за събиране на цветни метали ще има само на площадки за промишлени дейности, одобрени в плановете на общините. Решенията са записани в Закона за управление на отпадъците, който парламентът обсъжда на второ четене. 

Със затварянето на пунктовете за метали в кварталите, депутатите правят опит да осигурят спокойствието на живеещите там. Отпадъците от черни и цветни метали ще се събират само в определените по градоустройствен план площадки за промишлени дейности. За да спрат кражбите, остава изискването предаващите отпадъци да имат сертификат за произхода им.

Законодателите дават отсрочка от две години търговията на цветни метали да става само по безкасов път. Зам.-министърът на екологията Евдокия Манева обясни, че така министерството се е съобразило с търговците на метали.

Сред депутатите, лобирали в полза на отсрочката, е Петър Курумбашев от левицата.

„В Англия се опитаха да го въведат това безкасово плащане и се отказаха. В Белгия са го въвели и са го отменили, тъй като се оказва, че това довежда до увеличаване на нерегламентираните площадки", каза Курумбашев.

 

Глоба от 300 до 1000 лева ще трябва да плати всеки, който изхвърли отпадъци на неразрешени за целта места. Същата глоба ни заплашва и, ако не предадем за скрап колата си, която вече не е в движение. При повторно нарушение глобата е от 600 до 2000 лева, реши парламентът.