Вдигането на заплатите ще е факт още от първи юли...

Правителството взе решение от първи юли социалните работници да взимат с 20 % по-високи възнаграждения. За целта бяха отпуснати 4 милиона лева допълнително на социалното министерство.

Въпреки това решение, социалните работници са готови да излязат на ефективен протест на 5-ти и 6-ти юли. По време на преговорите между синдикати и ръководството на агенцията те поставиха искане за увеличение на възнагражденията с 35 %.

От  "Подкрепа" обясниха, че решението за протеста е взето още след неуспешните преговори през април и май, които удовлетворили само едно искане на протестиращите - за плащане на пари за дрехи.

След изявлението на министър Тотю Младенов, че ще внесе в Министерския съвет предложение за 20-процентно увеличение на заплатите на социалните работници от 1-ви юли, от пресцентъра на „Подкрепа" разпространиха съобщението за ефективната 24-ти часова стачка от 12 часа на 5-ти до 12 часа на 6-ти юли.

„Това решение не сме го взели сега. След като се проведе едночасова предупредителна стачка, след която нямаше желание за преговори от страна на агенцията и на министъра - хората решават и си продължават процедурата за уреждане не колективните трудови спорове, т.е. вече имат право да спрат работа ефективно", обясни Ефтим Боюклиев – председател на Синдиката на социалните работници  в „Покдрепа".

За ефективната стачка на 5-ти юли е била изпълнена законовата процедура и работодателят е предупреден в седемдневен срок.

Междувременно, преди седмица министър Младенов обявил пред синдикатите, че в рамките на годината увеличение на заплатите не е възможно. Иначе средната заплата в сектора е между 380 и 420 лева.

В неофициален разговор служители от Агенцията за социално подпомагане заявиха, че тези 20 % не ги удовлетворяват и ще излязат на протест. Засега обаче не е ясно дали върху основното възнаграждение от 80 % или добавката към заплатата ще бъде увеличението от 20 %.

Вижте повече във видеото.