За строителството държавата пренасочи извънредно 43 млн. лева...

Задават се ударни ремонти по две от основните магистрали – „Тракия" и „Хемус". Става въпрос за трите най-критични моста по трасетата.

Реконструкцията им ще отнеме между година и година и половина. В края на миналия месец беше взето решение, че ремонтът им трябва да започне спешно. 10 фирми са кандидатствали по обществената поръчка.  За строителството държавата пренасочи извънредно 43 млн. лева.

Критичните мостове, които са в предаварийно състояние са на 61-ви и 67-ми километър по автомагистрала „Тракия" и така наречения мост „Бебреш" – на 30-ти километър по „Хемус". Най-тежка ще е реконструкцията на едно от съоръженията на пътя към Пловдив.

„На моста, който се намира на 67-мия километър по автомагистрала „Тракия" реално цялата тази горна конструкция, носещата ще бъде премахната и ще бъде изградена нова тъй като състоянието към настоящия момент е такова, че те не могат да бъдат ремонтирани, поне това е по нашите критерии и по експертизите, които имаме от професорите от ВИАС", каза Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

Ремонтите няма да са козметични, а конструктивни. Това е и причината да отнемат толкова време. Ще бъдат подменяни освен пътната настилка, мантинелите и тротоарите, също така и отводнителната система. Фирмите ще трябва да укрепят и гредите и колоните на виадуктите.

Автомагистрала „Хемус", в участъка между София и Ботевград е вторият по натовареност път в страната. За денонощие в двете посоки по него минават повече от 20 хил. автомобила. Близо половината от тях са товарни.

„Ние ще ремонтираме последователно първо едното после другото, като движението ще бъде пренасочвано двупосочно съответно в лявото или в дясното платно, така че няма да има отбиване от магистралата на пътен трафик", заяви още Лазаров.

Освен тези критични мостове има още 63, които се нуждаят от бърз ремонт. За тях все още се търси финансиране, тъй като ще са необходими около 200 млн. евро, обясни Лазаров.