В договорите на фирмите не е оказано, че те са задължени да има такива в рейсовете...

 

Липсата на климатици в летните жеги прави пътуването с градския транспорт в Пловдив кошмарно. За това сигнализираха зрители на Нова ТВ. Проверка на екипа ни установи, че в повечето автобуси е задушно и горещо, което е сериозна опасност особено за здравето на по-възрастните граждани, които пътуват в рейсовете.

 

По обед,  когато температурите навън стигат 33-34 градуса, в автобусите на градския транспорт става още по-горещо. Решаваме да се качим в един от рейсовете.

 

В жегата се пържи и шофьорът на автобуса. Жеко Минков вече осми час е зад волана и признава, че е свикнал да се поти. Рейсът няма климатик, затова вътре е като в парник.

 

Според граждани фирмите пестят метана и затова не пускат климатиците, които иначе има в автобусите.

 

Често заради непоносимите жеги в автобусите на градския транспорт припадат пътници. От „Спешна помощ"- Пловдив заявиха, че поне 6-7 души на тяхна смяна са припаднали на обществени места.

 

285 са общо автобусите, които се движат в градския транспорт на Пловдив.  Само 40% от тях имат климатици, но  едва малка част от тях работят. Повечето са повредени. Оказа се, че и шестте превозвачески фирми, които обслужват линиите в града, не са задължени в рейсовете им да има климатици. Това изискване е било изпуснато от предишните управляващи, които сключвали договорите с транспортните фирми.

 

От Община Пловдив обясниха, че проблемът е заложен още с изготвянето на обществените поръчки или конкурсите за възлагане на линиите. Оказа се, че договорите на половината от сега действащите маршрути са подписани през 2007г. и важат до 2017г. Другата част са подписани през 2010г. и са с давност до 2020 г. Тъй като в тези договори няма никъде клауза, че задължително автобусът трябва не само да е пуснал климатик, а и няма изисквания автобусите да са оборудвани с такъв, от общината  пишат пожелателни писма за всички постъпили жалби. Единственото, което могат да направят, е да отправят молба до съответната фирма в тези най-горещите дни поне да пускат климатиците.

 

Общината няма юридическо основание да развали договорите с транспортните фирми, нито пък да ги санкционира заради климатиците. За това съветват гражданите, когато се качат в автобусите, да сядат близо до отворени прозорци и люкове и да избягват пътуването в обедните часове.

 

Репортер: Благой Бекриев