Една от причините за това е, че съкращенията в „Товарни превози” продължават...

За протест се готвят и железничарите. Синдикатите в БДЖ отново заплашват, че ще излязат на улицата. Причината - нови съкращения и спиране на безплатните карти за пътуване на служителите от началото на юли. Все още обмислят от кога и как да протестират, но не изключват отново да се стигне до спиране на влакове.

До намерението за нов протест и евентуално спиране на влакове синдикатите стигат, след като по думите им голяма част от договорките с ръководството на БДЖ след последния протест остават неизпълнени.

„Бяха поети два ангажимента – единият беше, че картите до края на годината се запазват, а другия, че в „Товарни превози" няма да има съкращения. Нито едното се оказа вярно, нито другото", заяви Петър Бунев – председател на синдиката на железничарите към КНСБ.

Само през последната седмица са съкратени 180 железничари от „Товарни превози". Според синдикатите тяхното освобождаване не е част от предварителния план за съкращения, а е резултат на лошо управление.

„Хиляда човека си отидоха, продължават да освобождават и пак ще кажа – причината за това не е планът, а неизпълнението на плана. Пред мене стоят заповеди на колеги, уволнени от 18-ми до 22-ри юни – и това е преди всичко експлоатационен персонал – ръководител движение, помощник-машинисти и т.н.", допълни Петър Бунев.

Повечето от съкратените са готови да водят дела с БДЖ.

Освен това, друг проблем идва от писмото, което информира служителите на НКЖИ, че от 1-ви юли няма да пътуват безплатно поради липса на средства за карти. Затова до дни синдикатите ще решат как да протестират. Най-вероятно те ще излязат на улицата на есен, но не се изключва и инцидентно спиране на влакове през лятото.

От БДЖ отказват да влязат в публичен диалог със синдикатите.

За Новините от дружеството съобщиха само, че съкращенията от последните дни са част от плана за реформа, а за безплатните карти крайното решение ще се вземе до дни.

На този етап от ръководството на БДЖ отказаха коментар.


Репортер: Георги Георгиев