Такова решение може да вземе само Общото събрание на федерацията..

„Всички сме един колектив", заяви членът на Националата федерация по волейбол Любо Ганев. Въпреки това обаче условията, които Радостин Стойчев и Матей Казийски поставят, за да се върнат, няма как да бъдат изпълнени. Решение сегашният президент на федерацията Данчо Лазаров и останалите й шефове да напуснат може да бъде взето само от общото събрание на всички клубове, които членуват във федерацията, уточни Ганев.

През последните две години националният отбор по волейбол буквално не е имал никакъв контакт с шефовете на федерацията, заяви Любо Ганев. Иван Тодоров е човекът, който през последните четири години е на всяко едно мероприятие с отбора, за да го подкрепя всячески, допълни той. Според него упреците на звездата на националния ни отбор Матей Казийски, че положението е нетърпимо, са неоснователни. Ганев беше категоричен, че условията, от които са имали нужда и са били искани от треньорския щаб, са били абсолютно подсигурени.

Въпреки това, той е готов да се извини на Казийски, ако състезателят наистина се чувства обиден или засегнат. Ганев сподели, че от края на миналата седмица се опитва да се свърже лично с него, но не успява, тъй като Казийски  не отговаря на обажданията му.

Миналия петък Марей Казийски заяви в сутрешния блок, че е имало моменти преди време, когато е работил за 200 лева, а откупването му, за да замине за първия си голям клубен отбор, е струвало 100 хил. евро. Това Ганев се опита да обясни с начина на функциониране на българската федерация. Тя е сдружение от клубове, което има устав, който е едно към едно с този на международната такава. Когато един клуб решава да събира отбор, той има два варианта, за да намери играчи – или да ги купи от друг клуб или да привлече млади състезатели, които да обучава. Докато детето навърши пълнолетие, договорите с него се подписват от родителя. Младежът има само състезателни права, тъй като по закон все още не може да работи и съответно да получава заплата. Отделно за състезателите винаги са били подсигурени треньори, необходими условия, тренировъчни лагери и други неща, допълни Ганев.

За дългоочакваната олимпиада в Лондон Ганев с усмивка сподели, че момчетата са много мотивирани и ще играят. Дали ще има достоен заместник на Казийски все още не се знае. Ганев залага на колективния характер на волейбола с надеждата, че ще има играчи, които ще играят добре по време на мачовете.

 

Целия разговор с Любо Ганев вижте във видеото.