Арестувани са петима служители на „Холдинг БДЖ”...

Организирана престъпна група, която крала горива от БДЖ, е била разбита при акция на служители на отдел "Транспортна полиция" към Главна дирекция "Криминална полиция".


При спецоперацията са арестувани петима служители на „Холдинг БДЖ". Иззети са 4,5 тона дизелово гориво, бензин и керосин. Те са открити в седем частни имота в София и Ихтиман.


На адреса на единия от петимата задържани в столичния квартал "Белите брези" са намерени и незаконно притежаван револвер, 13 стека цигари, 18 бутилки алкохол без български акцизен бандерол, 55 000 лева и 19 000 евро в брой.


В прилежащо към жилището избено помещение са намерени 80 пластмасови туби с около тон дизелово гориво.


Други 800 литра са иззети от гаражна клетка в столичния ж.к. "Младост-3", използвана от друг член от престъпната група.


Още 2,5 тона горива са иззети от частни имоти в Ихтиман, собственост на други двама души от групата.


По данни на криминалистите част от горивата са източени от маневрени локомотиви в района на гара Искър, а по-големи количества - от цистерни, предназначени за петролната база на летище София.


За лидер на групата е сочен 43-годишният ръководителя на поделението за товарни превози за района на София, чийто прякор е Нафтата. Той и четиримата му съучастници са криминално проявени.

 

Още при последните проверки преди два месеца, ръководството на "Товарни превози" е имало съмнения, че Нафтата участва в схеми за кражби на гориво. От уволнение служителят се спасявал с болнични листове.

 

На задържаните по случая е наложена мярка задържане под стража за 72 часа. В петък ще бъде издадена и заповед за отстраняването им от работа.