Това заяви актисистът по повод политическите проекти ГОРД и "България на гражданите"...

 

От години насам се случва процес на ограбване на гражданското общество от страна на псевдо-граждански проекти, които "ескалират" в поредната вождистка партия. Това заяви Петър Кичашки, правозащитник и носител на наградите "Активист на 2010" и "Човек на 2010".

 

"Такова нещо направи Богомил Бонев след президентските избори 2001 г., правейки Гражданска демократична партия. След това ГЕРБ заиграха на гражданския фронт, появявайки се като сдружение с абревиатура - "Граждани за европейско развитие на България". И после хоп! - станаха най-лидерската партия в новата ни история", припомни Кичашки.

 

Според него в момента се наблюдава ескалация на безогледното експлоатиране на гражданската идея за теснопартийни цели. Този бум на "граждански" проекти ограбва идеята за гражданско общество.

 

"Най-осезаемите примери за едно такова ограбване на гражданите са свързани с партийните проекти ГОРД (Гражданско обединение за реална демокрация) и "България на гражданите", заяви Кичашки относно форматите, които направиха Слави Бинев и Меглена Кунева.

 

За да има гражданско движение, то трябва да е изтъкано от граждани с автобиография в гражданското общество, коментира активистът." Не може да правиш гражданска партия (каквото и да значи това) тогава, когато всичките ти сподвижници са били партийни фигури, хора с богата партийна биография, но с ясна липса на граждански опит зад гърба си" , категоричен беше той.

 

„Просто партийните лидери виждат енергията в обществото и решават да я употребят по собствено усмотрение", завърши Кичашки.