Гей-общността ще подкрепят Мария Илиева, Voice of Boys, Поли Генова, Орлин Павлов и много други обичани лица...

 

На петото юбилейно шествие София Прайд ще се включи цяла плеяда обичани български звезди. Това са Мария Илиева, Софи Маринова, Орлин Павлов, Поли Генова, Цветелина Чендова и нашумялата момчешката банда Voice of Boys.

 

Всички те ще пеят напълно безвъзмездно, защото подкрепят равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност.

 

Част от песните в програмата на концерта са тематично свързани с мисията на събитието. В "Love Unlimited" (Любов без граници) на Софи Маринова се разказва за любовта, която "няма граница, език и цвят; равна е за всички в този свят". Любовта не е ограничена и до пола на партньорите - чувствата между двама мъже и между две жени могат да бъдат също толкова силни и дълбоки, колкото тези между мъж и жена.

 

София Прайд е съчетание от социално-политически протест и развлекателни елементи. Основните цели на прайда са да повиши видимостта на гей-общността, да поддържа обществения дебат за приемането й и да покаже на всички нехетеросексуални българи, живеещи в страх и срам, че не са сами. На събитието ще присъстват европейски политици, дипломати, български и международни организации и, разбира се, хиляди обикновени българи, които искат да живеят в общество, свободно от хомофобия.

 

Участниците в София Прайд ще започнат да се събират пред Паметника на съветската армия в 16:00 часа. Шествието ще тръгне от Княжеска градина в 17.00 ч. и ще премине по маршрут по бул. "Васил Левски", наляво по бул. "Княз Александър Дондуков", по бул. "Цар Освободител" и обратно до Княжеска градина. Организаторът се задължава да осигури от СДВР охрана на мероприятието. Движението ще се спира поетапно в зависимост от преминаването на участниците в шествието.

 

Шествието и концертът ще бъдат предхождани от множество културни събития. В "София Прайд Арт седмица" участие ще вземат седем автора, чиито творби ще бъдат представени в няколко столични заведения между 23 юни и 4 юли. В рамките на "София Прайд Филм Фест" ще бъдат показани пет пълнометражни и четири късометражни филма от 12 държави.