Необходими са около 30 000 лева, за да се възстанови наследството на художника Казаков...

Димитър Казаков е един от първите български художници, който е успял да съчетае традициите на българската икона с модерни средства. Името му избухва в Париж през 1980 г. Творбите му обикалят целия свят, като намират място в Националния фонд за съвременно изкуство на Франция, в императорската колекция в Токио и в московския музей „Пушкин".

Димитър Казаков е подарил на град Божурище 150-200 кв. метра свое изкуство. Той създава стенопис преди около 30 години върху тогавашното Военно окръжие, сега полицейски участък.

Сега вече творбата е повредена както от водата, вятъра и слънцето, така и от хората, които правят пристройка към сградата. Необходими са около 30 000 лева, за да се възстанови наследството на художника.

Кметът на Божурище Аспарух Аспарухов е напълно наясно със състоянието на стенописа. Той обаче твърди, че средства не достигат за много по-неотложни неща като ремонти на детски градини и училища.

Министерството на културата е било помолено за съдействие по казуса. Няколкото общински писма през годините обаче все още чакат отговор.

Каква е позицията на Министерството на културата - темата продължава в Новините на Нова следващата седмица.