Според анкетираните кампанията не е разяснила добре ползите и минусите...

 

Хората, живеещи в близост до планински и зимни курорти продължават да искат промени в Закона за горите, които улесняват строителството. Това става ясно от социологическо проучване.

 

Огромна част от анкетираните посочват, че районът им има нужда от на нови влекове и съоръжения.

 

Друго, което става ясно от проучването е, че управляващите са допуснали сериозна грешка, защото не са обяснили на хората за какво точно става дума в новите текстове на закона.

 

Изследването е представително за гражданите на 13 общини с потенциал за развитие на планински туризъм. Сред тях са банско, Разлог, Добринище, Самоков, Пампорово, Чепеларе, Берковица, Троян, Габрово.

 

81% от анкетираните подкрепят изграждането на допълнителни лифтове и съоръжения за ски туризъм в общината им. Напълно против са само 5 на сто от хората. 

 

Според 83 на сто от анкетираните не е проведена достатъчно широка обществена кампания за разясняване на ползите и ограниченията от промените в Закона за горите. 75 на сто смятат, че лично не се чувстват информирани за измененията.

 

Според 62% от анкетираните приоритет на държавата трябва да бъде развитието на икономиката за осигуряване на по-висок стандарт на населението. Срещу тях са 30% от живеещите в близост до планински курорти които смятат, че приоритет трябва да бъде опазването на околната среда.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.