Над 350 нарушения за изминалите шест месеца е констатирала Агенцията по лекарствата...

 

Над 350 нарушения за изминалите шест месеца е констатирала Агенцията по лекарствата при проверки в цялата страна. В половината от случаите става въпрос за неправилно отпускане на лекарства по лекарско предписание без рецепта.

 

Другите 30% от нарушенията засягат неправилното съхранение на лекарствените продукти, а в 10% от случаите е констатирано осъществяване на дейност в аптеката от помощник-фармацевт в отсъствието на магистър-фармацевт.

 

Констатирани са и 18 случая, в които дейността в аптеката се е осъществявала от неправоспособни лица - като например инженери или митничари.

 

От агенцията успокоиха, че опасността в страната ни за фалшиви лекарства не е голяма. За последните две години са установени два случая.

 

В сравнение със същия период миналата година, честотата на нарушенията обаче се е увеличила. Има намаление единствено в броя на незаконните аптеки - три за 2012 и около осем през изминалата година. Санкциите, наложени до момента, са в размера на почти 400 хил. лева. Проверките продължават.

 

Репортер: Марина Цекова

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play