Румъния е на ръба - или на политически хаос, или на автократичен режим на премиера...

Румъния е на ръба - или на политически хаос, или на автократичен режим на премиера Виктор Понта. Това са две от основните тълкувания на международните наблюдатели за случващото се в Букурещ след вчерашното отстраняване от власт на президента Бъсеску.

 

Отстраняването на Траян Бъсеску не е изолирано събитие. В продължение само на седмица управляващата коалиция направи редица решителни стъпки за установяване на контрол върху цялата власт в Румъния.

 

Сменени бяха председателите на двете камари на парламента с лоялни на премиера хора. Сменен беше омбудсманът на републиката. Законът за референдума, който може да остави Бъсеску на власт, беше променен така, че са нужни по-малък брой гласове за отстраняването на президента. С декрет премиерът Виктор Понта отне на възможността Конституционният съд да налага вето върху процедурата по импийчмънт.

 

"Основната цел тук е да се поставят под правителствен контрол институциите и по-специално съдебната система" заяви Бъсеско

 

Промяната, засягаща работата на Конституционния съд, предизвика реакция от Европейската комисия. От Брюксел призоваха правителството на Виктор Понта да не се намесва в независимостта на съдебната система и върховенството на закона, наричайки ги "крайъгълен камък за демокрацията в Европа."

 

Американският посланик в Букурещ също изрази притеснение, заявявайки, че действията на правителството поставят под въпрос независимостта на ключови институции.