Същата вече се е заела и с прочистване на района около Челопечене...

 

Американската фирма, която прочиства района на Челопечене след взривовете отпреди четири години, най-вероятно ще обезопасява и района на Петолъчката, където преди месец трима души загубиха живота си. Компания „Стърлиг" в момента води предговори с „Берета Трейдинг". Американските специалисти ще привършат работата си в Челопечене до три седмици.

 

Зад името „Горещо лято 2011" се крие работата по прочистването на 33 декара, спадащи към епицентъра на взривовете отпреди четири години. До този момент необезопасени са останали около 700 квадратни метра. Прочистването извършват американски специалисти и инженеро-сапьорска група от българската армия.

 

Ръководителят на екипите на фирма „Стърлинг" заяви, че се прочистват всички остатъци от невзривени боеприпаси на дълбочина до един метър, както и всякакви остатъчни материали и артикули, които представляват опасност.

 

Нашите сапьори се занимават с повърхностното прочистване. То, за разлика от дълбочинното, се прави на около 30 сантиметра. И тук обаче земята се минава сантиметър по сантиметър.

 

При откриване на боеприпас, независимо от какъв вид и какъв калибър, задължително се извършва идентификация на този боеприпас, коментираха специалистите.

 

До този момент са открити повече от 200 000 боеприпаса. В зависимост от това дали имат взривател или не в края на всеки работен ден те се карат на различно място.

 

Взриватели са артилерийски снаряди с различен калибър. Съответно са 85 мм, 122 мм, 152 мм. Патроните също са различни - стрелкови боеприпаси, патрони с калибър 12.5 и 14.5 мм.

 

Част от откритите боеприпаси се унищожават в пещ на място. Тъй като съоръжението е старо и напукано, в него не се поставя повече от два килограма тротилов еквивалент. А при взривяването се използва подривна машинка. 

 

Репортер: Нина Димитрова