Какво се е случвало при управлението на бившия кмет Любен Татарски?

Как община Разлог направи една земя общинска, противно на решение на съда и как същата община направи така, че друга чужда земя да изчезне от кадастралната карта, показа в последния си епизод предаването „Разследване".

И двата случая се развиват по време на управлението на бившия кмет на общината и настоящ депутат в района Любен Татарски. Първият казус се отнася за земи в близост до парк Пирин и съществуващата ски-писта. Още през 2004 г. общината, начело с тогавашния кмет Любен Татарски, искат от районния съд в Разлог да й признае въпросните земи. Съдията обаче отхвърля иска им като неоснователен. Следва обжалване пред окръжен съд Благоевград, но оттам също отхвърлят иска. Въпреки двата отказа, общинарите от Разлог не спират дотук и пускат наново искането за земите пак в разложкия съд. Този път молбата се пада на друг съдия, който противно на колегата си, я приема и признава правото на община Разлог върху ливадите. Днес съдията, разрешил преди време иска на общината, отрича да е знаел за предишното решение, а самият Любен Татарски признава, че не си спомня случая. Факт е обаче че земите се признават от поземлената комисия, а кметът Любен Татарски сключва съдружие с голяма частна фирма инвеститор, като делът на общината е в пъти по-малък спрямо този на фирмата.

Другият подобен случай, отново в същата община и отново по време на мандата на същия кмет, е автополигонът на Професионалната гимназия по транспорт в града. Години наред група учители от гимназията шумят около случая и как общината е заграбила и унищожила полигона им. Въпреки че тогава министърът на образованието Игор Дамянов се обявява против действията на общината и за нуждата от полигон,  битката е загубена лесно – сменя се тогавашният директор на гимназията, наел вече адвокат, за да атакува действията на общината, и се назначава нов директор, който прекратява започналите дела. Така съдебната битка за изчезналия полигон и земята му с общината приключва.

Екипът на „Разследване" ще продължава да следи развитието на случая с изчезналия имот, както и доколко собствеността на общината върху земите близо до пистата и парк Пирин са валидни и законни.