Причината: Опасно високите температури...

В цялата страна през днешния ден беше в сила „оранжев код" заради опасно високи температури. По данни на Институтът по метеорология и хидрология, е имало 4 температурни рекорда. В Русе живакът е достигнал почти 40 градуса, а в Лом са отчетени 38,9 градуса. Рекорди има и в Благоевград, и на нос Емине.

Въпреки липсата на рекорди в другите части на страната, жегите създадоха доста здравословни проблеми на хората. На телефон 112 от сутринта до ранния следобед са получени близо 400 повиквания заради високите температури.

103 са колабирали, 65 души са получили сърдечна криза, а 34 са се оплакали от повишено кръвно налягане. Лекарите препоръчват на хората със здравословни проблеми да избягват излизане на открито в най-горещите часове на деня. 

Междувременно, отново заради горещото време, Електроенергийният системен оператор отчита завишено потребление на ток. Днес то е с около 100 мегавата повече в сравнение с петък. Причината е, че и на работа, и в домовете си пускаме повече климатици. Очаква се днешния пик в консумацията на енергия да бъде достигнат около 21:00 часа, когато домакинствата ще използват около 4500 мегавата.

Тази цифра обаче е далеч от рекорда за страната. Той е бил отчетен преди 2 години, когато заради производството и летните горещини сме харчили по 5800 мегавата електричество през лятото.

Дори консумацията да продължи да са увеличава, системата е напълно подсигурена и страната продължава да изнася ток, категорични са от  Електроенергийния системен оператор.