Находката беше ограбена от иманяри. Алекси Черкезов може да получи затвор до 7 години - и е доволен.

Пропаднал път в бургаското село Дебелт отвори нова римска гробница. Разрушението е предизвикано от огромен циментовоз по време на ремонтни дейности. Открити са два антични гроба, но още същата вечер, те били ограбени от иманяри.

До началото на археологическите разкопки, обектът ще бъде пазен от общинска охрана, за да се предотврати по-нататъшното му разграбване.

Живеещият в близост до откритието жител на селото Алекси Черкезов, преди да информира полицията, започнал сам да копае. Срещу Алекси Черкезов е образувано досъдебно производство, а за това, че е унищожил части от историческото богатство може да получи затвор до 7 години.

Дебелт е един от най-големите археологически обекти на България. Той е римски град с най-висок ранг колония, което означава, че се копира директно от Древен Рим, като организация и планировка.

Основан е 70 година след Христа от римски пенсионирани войници, легионери. На Балканите има само 15 римски колонии, три от които попадат на българска територия, като най-ранната от тях е Дебелт.

Репортер: Цеца Алексова