Чрез него служителите могат да контролират дали работодателите им са коректни...


Синдикати и служители на Националната агенция за приходите започнаха съвместна кампания за издаване на Персонален Идентификационен Код (ПИК). Това е кодът, с който всеки може да провери дали работодателят му е коректен, декларирал ли е трудовия му договор и внася ли навреме осигуровките му. Кампанията се провежда в пет големи града - Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград.

Персоналният идентификационен код е уникален за всеки гражданин и се състои от 12 цифри. Кодът можем да получим само за 10 минути, след като сме подали заявление в НАП. Не ни е необходим електронен подпис.

Чрез кода в интернет можем да проверим важни за всеки работещ данни.

Може още да се направи справка какъв трудов договор е декларирал пред НАП работодателя ни, можем да поискаме и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения. В информационната кампания участват и представители на КТ „Подкрепа". Според тях активността на гражданите е начин да се справят с некоректни работодатели.

„Практиката показва, че идва момента за пенсиониране, подава човека молба в НОИ и се оказва, че няколко години той не е имал осигуровки. Това възпрепятства не само пенсионирането, така е и със здравните осигуровки", каза Дянко Димов от КТ „Подкрепа – Бургас.

От началото на годината до момента в цялата страна са издадени 33 000 кода. Още информация за получаването и ползването на ПИК, може да се получи на телефона за данъчна информация 0700 18 700 на цената на едни разговор.

 

При проверката в системата на данъчните много хора са засекли, че работодателят им всъщност с години ги е водил на 4-часов работен ден. Така фирмата си спестява осигуровки. Има и случаи, в които служителите въобще не се водят на работа, въпреки че имат подписан договор.

 

Репортер: Цеца Алексова