Това и ред други наказания се обсъждат в нов законопроект, който трябва да ограничи футболните вандали...

По-високи глоби и общественополезен труд грозят футболните фенове, които вандалстват. Промените в закона предвиждат футболните хулигани да лежат в ареста от 10 до 15 денонощия, ако отправят ругатни или откажат да изпълнят разпореждане на служителите на реда.

 

Другият вариант за наказание е глоба между 1000 и 2000 лв. Същите санкции ще важат и ако някой запалянко нахлуе на терена, издигне знамена или лозунги с подбуди към омраза, насилие или смърт.

 

Освен арест или глоба, нарушителите няма да могат да посещават спортни събития в срок от една до две години и ще трябва периодично да се явяват пред полицията. При повторно нарушение глобата може да стигне до 5000 лева.

 

За първи път общественополезният труд се въвежда като наказание. За хвърляне на предмети, унищожаване на имущество или подпалване на огън запалянковците-нарушители могат да бъдат наказани с общественополезен труд от 80 до 320 часа. Другата опция е арест. Същите санкции ще бъдат наложени за посегателство срещу полицаи и за носене на оръжие.

 

При повторно нарушение ще се налага общественополезен труд от 160 до 480 часа или глоба от 3000 до 5000 лева. Повторната санкция се натрупва към предишната.

 

Законопроектът предвижда да бъдат монтирани видеокамери. Във всеки сектор на трибуните на стадиона ще има поне по една.