Премиерът Мариано Рахой предложи серия непопулярни мерки за икономии...

В Испания се засилва социалното недоволство срещу мерките за икономии, които правителството прави, за да отговори на изискванията на Европейския съюз.

Втори пореден ден десетки хиляди души се събраха на протестно шествие в центъра на Мадрид. Същевременно министър-председателят Мариано Рахой обяви пред парламента плановете на правителството.

Мариано Рахой представи списък с непопулярни мерки, които кабинета ще въведе с цел намаляване на бюджетния дефицит. Данъкът добавена стойност се увеличава от 18 на 21%.

Служителите в публичния сектор няма да взимат коледни заплати. Намаляват се общинските бюджети, а с 20% се съкращават субсидиите за политическите партии и профсъюзите. Целта е за 2 години бюджетът да намалее с 65 милиарда евро или 6,5% от брутния вътрешен продукт. В речта си пред парламента Мариано Рахой беше напълно откровен:

"Бях обещал да намаля данъците, а сега ги увеличавам. Вижданията ми не са се променили. Притиснати сме от обстоятелствата. Данъците ще бъдат намалени, тогава, когато обстановката го позволява", каза той.

Въпреки откровената позиция на правителството, недоволството в страната расте. Над 20 хил. души се събраха на организиран протест. Миньори, недоволни от съкращенията в техния сектор, предвождаха второто поредно шествие в центъра на Мадрид.

Миньорите протестират срещу намаляването на субсидиите в техния сектор с близо 200 млн. евро. Към протеста им се присъединиха и много други граждани.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес