Анализите на някои от европейските издания са заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова...

 

Европейският съюз прие прибързано България и Румъния. Това гласят коментарите на политически анализатори, направени дни преди да излезе поредния доклад на Европейската комисия за страната ни. Анализите са провокирани от политическата ситуация в двете държави, а в България - главно заради уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

 

Според агенция „Франспрес" политическата ситуация в двете страни показва, че Европейският съюз плаща цената на прибързаното си решение.

 

Анализаторът от Европейския политически център Корина Стратулат коментира, че България е разтърсена от политическа криза. Поводът е уволнението на съдия Тодорова, която се "намира в конфликт с властта".

 

Днес широко споделяно в Брюксел е следното мнение - влизането на бившите комунистически страни от Източна Европа в ЕС е станало „твърде бързо".

 

Стратулат очаква политическите събития да доведат до удължаване на механизма за сътрудничество и напредък на двете страни.

 

Според австрийското издание „Ди Пресе" Европа е изправена пред кошмарна ситуация, заради атаките срещу демокрацията в България, Румъния и Унгария. В трите страни се действало на принципа "който не е с нас, е против нас".

 

 „След като вземат властта или сформират коалиция, партиите превземат всички ключови постове за отрицателно време - от председателя на Конституционния съд до ръководителите на статистическите институции. По този начин те се опитват да циментират тази хватка на властта за възможно най-дълго време", се чете в коментара на „Ди Пресе".


И „Франспрес", и „Ди Пресе" прогнозират, че политическата ситуация в трите страни ще отложи присъединяването ни към Шенгенското пространство.