Институциите имат нужда от помощта на цялото общество, за да се справят по-добре, смята столичният кмет...

„От война никой няма да спечели при решаването на проблемите", заяви в ефира на „Директно: Карбовски" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Повод за коментара й стана наболелият проблем с гетата и хората, които ги обитават.

„Обикновено там, където има проблем, отивам лично, защото това е най-добрият начин да мога да координирам работата. Това е моделът", сподели Фандъкова. Нито една институция обаче не може да се справи сама, а има нужда от помощта на цялото общество, допълни кметът.

Според нея две са нещата, които Столичната община може да направи за местните гета – да даде образование и работа на хората, които са от София, и да изсели обратно към родните им места онези, които не са. Процесът обаче е сложен и дълъг, сподели Фандъкова.

Най-тежка е ситуацията в кварталите „Възраждане", „Люлин", „Овча купел", добави Фандъкова. Непрекъснато се работи по този проблем и в седем от малките общини.


Относно избухналия скандал за заразени със ХИВ деца в социален дом, Фандъкова коментира, че на този етап публично оповестената информация от хората, които работят на терен, е, че няма установени заразени със СПИН. Болни са петте деца от известното под името „Градина" гето. В социалния дом „Асен Златаров", където са били настанени, няма други заразени, категорична беше Фандъкова.

 

Въпреки проблемите, Столичната община си е поставила задача да продължи работата с гетата, обеща кметът. 

„Истината е, че ако не се случи реална интеграция на ромите, това ще се отрази на всички", заяви столичният градоначалник.


По темата за „Екоравновесие" и проблемът с безпризорните кучета в София, градоначалникът коментира, че проверка още отпреди година и половина е установила злоупотреби с поръчки. Веднага след получаването на информацията, директорът Петър Петров беше освободен, а докладът бе предаден на прокуратурата.

Бюджетът на общинското предприятие беше намален от 1.4 млн. лева на около 900 000. За тези пари в момента се прави отчет всеки месец, включително и публичен, пред медиите, „за да се знае всеки лев къде отива", сподели Фандъкова.

Истинският контрол е започнал с поставянето на чипове на бездомните кучета, която процедура е започнала от миналия декември, заяви Фандъкова. Органите имат нужда от подкрепата на цялото общество, които могат да помогнат като подават сигнали.

Догодина кметът се надява да има видим резултат и „хората да усетят, че нещо се прави", заяви Фандъкова.

В закона е разрешено и това е част от програмата на общината - агресивните кучета да бъдат приспивани. Според Фандъкова това трябва да бъде определено от специалисти. Проблемът е, че дълги години никой не е правил нито методики, нито усилия, коментира тя.

Целия разговор с Йорданка Фандъкова гледайте във видеото.