От есента хората ще могат да посетят красивата резиденция, която камерата на Нова ТВ успя да заснеме първа...

Дворецът „Кричим" се готви да отвори врати за посещения на граждани още тази есен, след като правителството прехвърли бившия царски имот за стопанисване на финансовото министерство. В резиденцията се пазят уникални предмети на фамилията Сакскобургготски, които свидетелстват за историята на България преди и по време на Втората световна война. Нова телевизия е първата, която беше допусната да влезе в двореца, откакто той е построен.

 

Да се разгледа имението за един ден е невъзможно. То е разположено на площ от 2 хиляди декара. Самият дворец е построен през 1936-37 г. като ловна хижа на Фердинанд и семейството му. След национализацията сградата става резиденция. Тя е на два етажа и вътре има 55 помещения, като само баните са 12.

 

Мебелите и полилейте във всяка стая са различни. Обзавеждането е било докарано от Германия и вече 110 години се пази старателно.

 

В царския кабинет са се взимали важните политически решения. Именно там през 1943 г. Борис Трети къса заповедта за депортирането на евреите от България.

 

През киносалона минава пътят към втория етаж, където се намират покоите на царицата. До спалнята е нейният кабинет.

 

Освен президентите Петър Стоянов и Георги Първанов в "Кричим" често е отсядал и Тодор Живков, спомня си Магда Дачева, която от 28-години е камериерка в двореца. Днес тя старателно се грижи за царските сервизи, подарени в миналото от знатни особи. Освен Магда, за поддръжката на имението отговарят още 29 души.

 

В "Кричим" има рядко срещана растителност и гора, в която се разхождат елени и сърни. Ловът е забранен. Репортер: Благой Бекриев