От новоучередената гражданска инициатива предлагат парка да бъде стопанисван от Столична община...

 

Новоучредената гражданска инициатива "Бъдеще за Витоша" призовава кмета на София Йорданка Фандъкова и Общинския съвет да развалят договора с "Витоша ски" и паркът да се стопанисва от общината. Това заяви днес на брифинг председателят на инициативата арх. Димитър Димитров.

 

Варненци си искат продаденото крайбрежие, а софиянци си искат подарената Витоша, посочи Димитров. „Преди дни г-жа Фандъкова заяви, че ще съди "Витоша ски", а в крайна сметка направи среща буквално на четири очи с концесионера, без присъствието на дори един гражданин, свидетел на договарянето зад гърба на софиянци", отбеляза той.

 

Договорката преди дни на кмета Фандъкова с "Витоша ски" е провокирала създаването на инициативата "Бъдеще за Витоша", уточни арх. Димитров.

 

През 2007 г. е подписан концесионния договор между "Витоша ски" и Софийска община за 8 млн. лв. за активи, чиято реална стойност е 70-80 млн. лв., са изчислили от гражданската организация. „Изготвен е проект, а целта - "Витоша ски" след серия процедури да може да кандидатства за кредит от 70-100 млн. евро. Една от задачите е на Витоша да се строят и обекти, но това не се случва, защото на експертния съвет скачат представители на различни организации и се записва, че проектът се приема по принцип, но една точка задължава общината да изготви цялостна устройствена схема в границите на Софийска община", коментира архитектът.

 

Законът за местното самоуправление и местната администрация дава възможността на общинския съвет и на кмета на София основание в чл.21, т.1 да се създаде временна комисия за Витоша с широко гражданско участие и на всички заинтересовани страни, която да разгледа проблемите на Витоша и нейното бъдеще, предлагат от гражданската инициатива.

 

„Нашето виждане е прекратяване на тази концесия и договора с "Витоша ски", като се възстановят 8.3 млн. лв. без да се търсят неустойки. А общинската администрация да предложи на "Витоша ски" да върне чрез дарение безвъзмездно придобитите съоръжения. При условие, че общината не желае да осигури пари, а "Витоша ски" не желае да дари безвъзмездно лифтовете, то участниците в гражданска инициатива "Бъдеще за Витоша" ще инициират подписка за събиране от гражданите на тази сума" , заканиха се от организацията.

 

Следващото предложение на „Бъдеще за Витоша" е с цел по-доброто стопанисване и развитие на планината да се създаде нов район, наречен "Парк "Витоша", включващ територията на едноименния природен парк, попадащ в границите на Столична община с площ около 12 000 хектара.

 

Друго предложение гласи държавата да предостави на Столична община собствеността си в природен парк "Витоша", попадащ в границите на общината с площ около 10 хил. хектара, за създаването на нов градски парк. Средствата за поддържане, развитие и изграждане на новия парк следва да дойдат от приходите на "синьо-зелената зона" в размер на 20-25 млн. лв. годишно. Всеки ползвател на тази зона ще инвестира в бъдещето на Витоша и ще съдейства за безплатен достъп на всички софиянци и гостите им до планината и пистите й, споделят защитниците.

 

От гражданската инициатива смятат, че общинският съвет може да приеме решение за провеждане на референдум или общо събрание на гражданите на София във връзка с бъдещето на Витоша. Така София има шанс да се превърне в най-зелената европейска столица.

 

От "Бъдеще за Витоша" предлагат на председателя на Общинския съвет по негова инициатива да свика извънредна сесия на тема "Бъдещето на Витоша", на която да се приеме задание за изработване на специализирана устройствена схема на територията на природен парк "Витоша" в границите на Столична община.

 

„Ние софиянци искаме достъпът до Витоша да бъде безплатен през всички годишни времена и да не се срамуваме от състоянието, в което се намира тя", заяви арх. Димитров. От "Бъдеще за Витоша" призовават и се обръщат към кмета на София Йорданка Фандъкова с думите: "Нека заедно да изгоним търговците от храма Витоша!".

 

На 5 юли над 2000 столичани напълно основателно поискаха разваляне на договора с "Витоша ски", за да не се повтаря агонията, както със "Софийска вода", Топлофикацията и "Софийски имоти", припомниха от инициативата.

 

17 седмици има до зимата, в които съоръженията могат да работят и то безплатно, но със собственик Столична община, смятат от инициативата.

 

„Витоша е нашият бял дроб, без него, ние, гражданите на София, при тези изменения на климата и тежки промени, няма да можем да оцелеем", заяви и секретарят на "Бъдеще за Витоша" Митко Грозев.