Летните горещини и обувките на висок ток учестяват симптомите на подпухналост и болки в краката...

Около 50% от възрастното население страда от разширени вени. По-често засегнати са жените. В България 37% от хората над 18 години страдат от този симптом. Към това като се добави и неговия хронично прогресиращ ход, става ясно, че се касае за едно заболяване с подчертано социален характер.


Разширените вени са симптом на хроничната венозна недостатъчност, което се определя като ненормално функциониране на венозната система. Тя се дължи на недостатъчност на венозните клапи, което води до нарушено венозно оттичане, а то може да засегне повърхностната, дълбоката венозна система или и двете.

Най-често жертва на разширените вени са краката. Причината е фактът, че кръвта във вените в посока от краката към сърцето, противоположно на земното притегляне, което пък води до повишено налягане във вените.


Горещините през лятото са причина за задълбочаване на проблема и учестяването на симптоми като болка и подпухналост в краката.

Някои от причините, които могат да доведат до хронична венозна недостатъчност, са постоянното изправено или седнало положение на тялото е ежедневието ни. При жените има и допълнителни фактори като пренастройката по време на бременност или носенето на обувки с висок ток.


Хроничната венозната недостатъчност трябва да се лекува, защото в противен случай може да доведе до сериозни усложнения.


Как да се предпазим от разширени вени или да се лекуваме от венозна недостатъчност вижте на страницата на „На кафе" в Nova Play.