Мерките за сигурност в цялата страна са засилени заради терористичния акт.


Автобус с 33-ма пътници, болшинството от които са израелски туристи, беше взривен на летище „Сарафово” в Бургас. Официалната информация към момента е за 6-ма загинали, като един от тях е починал в болницата. Сред ранените има деца на 11, 15 и 17 години, две бременни жени и една българка, която е представител на туроператор. Всички те са без риск за живота.

Едната от версиите е, че бомбата е била взривена с дистанционно управление около 17:30 часа на 18-ти юли. До тази теза води информацията, че пътниците са се забавили и са се настанили в автобуса по-късно от предвиденото.

Самоличността на ранените и загиналите трудно може да се установи на този етап. Една от причините за това е, че на самолетът от Тел Авив, с който туристите са пристигнали, е трябвало да се качат 47 души, но вместо това у нас пристигат над 150 души. Фирмата, която е извозвала пътниците не е имала предварителен списък с пътуващите. Взривеният автобус е трябвало да пътува за „Слънчев бряг”.

Ужасът, който са изпитали тези гости на България, е безспорен. Те са били седнали в автобуса, когато той се е взривил. Това е явно терористичен акт, за съжаление”, каза Себетай Берсанов, председател на „Шалом” в Бургас.

До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт.

„Твърдо заявявам, че ще разследваме този инцидент, за да накажем виновните за него с цялата строгост на закона”, каза премиерът Бойко Борисов.


България не е получавала информация за подготвян на нейна територия атентат нито от израелските, нито от други чудестранни служби през последните месеци. Това заяви в отговор на въпрос на Нова ТВ вътрешният министър Цветан Цветанов, който пристигна на мястото на взрива на летище Бургас. В същото време шефът на ЦРУ беше на специално посещение у нас през юни, което властите не обявиха предварително в публичното пространство.

 

Министърът на външните работи Николай Младенов уточни, че всички туристи на територията на страната са в безопасност. Той допълни, че властите работят по всички варианти и третират инцидента с максимална степен на сложност и опасност.

Мерките за сигурност в цялата страна са засилени. По Черноморието проверките са повече и атмосферата за туристите е напрегната. Извозването на туристи от летището става бавно и с големи забавяния.

Засилени са и мерките за сигурност по всички летища, гари и пощенски станции в България, както и около синагогите, училищата и еврейските домове у нас. 

Отложени са 11 полета от Израел към Европа.

 

По-късно тази нощ стана ясно, че Бойко Борисов ще бъде на място в Бургас на 19-ти юли.

 

Подробности вижте в извънредната емисия на Новините на Нова във видеото.