В Денвър мъж откри огън по невинни граждани по време на премиерна прожекция на новия "Батман"

12  души бяха убити, а други 38 ранени след като мъж откри безразборна стрелба пред киносалон в американския град Денвър в САЩ. Загинало е дете на 6 годинки. Сред пострадалите има и 3-месечно бебе. Трагедията е станала преди среднощна прожекция на новия филм от поредицата за „Батман”.

Нападателят е арестуван. Полицията съобщи, че той е 24-годишният Джеймс Холмс. Когато дошъл в киното, той носел противогаз. Свидетели разказват, че бил облечен с бронирана жилетка, а на главата си имал каска. Мъжът хвърлил сълзотворен газ и започнал да стреля по събралото се множество.

„Помислих си, че е шега от страна на киното, за да се почувстваме по-навътре в действието. Не можех да дишам. После си помислих, че тази нелепа шега трябва да бъде прекратена незабавно. След това чух изстрелите и разбрах, че нещо не е наред”, каза млад очевидец на трагедията.

Нападателят убил 12 души и ранил други 38. Той успял да избяга през аварийния изход на киносалона, оставяйки хаос и ужас след себе си.

„Видях да внасят в киното много носилки. За съжаление видях и тялото на малко момиченце. Имаше много окървавени хора. Оказваха помощ на пострадалите. Част от хората бяха отчаяни, други бяха ядосани и искаха да се саморазправят с човека, който извърши това зверство”, каза друг свидетел – Алекс Милано.

Полицията е арестувала Джеймс Холмс в автомобил, спрян край близък парк. Той бил въоръжен с автомат „Калашников”, пушка, два пистолета и нож. В киното било открито още едно негово оръжие.

След задържането си, нападателят казал на полицаите, че в дома му има експлозиви. Заради опасения от експлозия, властите евакуираха блока, в който Холмс живеел. В апартамента обаче не били открити никакви взривни устройства. Следователите смятат, че не става въпрос за терористичен акт, а нападателят е действал сам.