Градът остава без вода за цели 12 часа на ден...

Невижданото досега безводие засегна и големите градове у нас. В Кричим над 7 000 домакинства са подложени на 6-часов режим на водата. 

 

По-критична е ситуацията в Панагюрище. 17-хилядният град е без вода по 12 часа в денонощието.

 

Всяка къща в града е минирана с туби, кофи и легени. Заради режима Панагюрище е разделен на две зони. В едната вода има само през деня, а в другата - само през нощта.

 

Пресъхналите чешми в къщите бързо повишиха оборотите в магазините. Естествено, една от най-търсените стоки е минералната вода.

 

Освен шестте детски градини, на режим е и болницата в Панагюрище. 

 

Невижданото досега пресъхване на местните извори не е единствената причина за липсата на вода. 42-километровият тръбопровод, който снабдява града от река Марица, е напълно амортизиран.

 

„Налага се най-бърза подмяна на вече износените метални тръби, които са в края на експлоатационния си срок. И проблемите по тях са твърде много”, обясни Драгомир Иванов, управител на местното ВиК дружество.

 

Заместник-кметът по стопанската дейност Георги Павлов допълва, че трябва и да се закупят минимум три помпи, защото използвани сега също са остарели. Необходимо било и реконструирането на част от водопровод.

 

Това струва 1.5 млн. лева. Общината се надява парите да дойдат от държавата. 

 

Репортер: Благой Бекриев