Поне 4-5 логисти се занимават с подобни атаки, твърди проф. Юлий Абаджиев...

 

Не е възможно атентатът в Бургас да е организиран без съдействието на човек от България. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Съюза на командосите у нас проф. Юлий Абаджиев.

 

„Поне 4-5 души – логисти, подготвят камикадзето за един подобно нападение”, допълни той.

 

Експертът подчерта, че някои от обстоятелствата около терористичния акт на летище „Сарафово” не отговарят на профила на този тип деяния. Така например взривното устройство не е било прикрепено към тялото на камикадзето, каквато е практиката при екстремистите. 

 

„Той вероятно е бил подведен. Казали са му, че трябва само да остави раницата в автобуса и ще си получи парите”, коментира Абаджиев. И допълни, че атентаторът вероятно не е знаел, че в бомбите по принцип се поставят устройства за дистанционно активиране.

 

След Арабската пролет, в редиците на терористите настъпи подем, коментира от своя страна Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Той изрази мнение, че корените на трагедията в Бургас трябва да се търсят в Близкия изток.

 

Според дипломата Александър Йорданов отговорни за терора на „Сарафово” могат да бъдат „средите, които продължават войната с Израел на всяка цена или структури, целящи да се отклони вниманието от режима в Сирия, като създават гореща точка някъде другаде по света”.

 

„Възможно е и да се подготвя почвата за война с Иран”, допълни Йорданов.

 

Целия разговор с тримата специалисти гледайте във видеото.