Те са недоволни от преместването на агенцията в Русе...

За втори ден служителите на Агенция „Митници” излязоха на протест. Шествието им започна от централното управление на Митниците и продължи по столичната улица „Раковски”.

 

Причината за недоволството са реформите, които се подготвят от финансовото министерство, с които се предвижда администрацията на митниците да бъде прехвърлена в Русе. По-рано днес служителите на централното управление внесоха в Министерство на финансите писмо. Чрез него протестиращите приканиха финансовият министър Симеон Дянков да изложи пред тях мотивите за преместването на звеното. Беше поискана и официална среща с него тук пред министерството.

 

Исканията на митничарите бяха подкрепени  и от други административни структури, засегнати от реформата. Бивши директори на агенцията пък изпратиха позицията си до медиите, в която се критикува намерението на финансовото ведомство.

 

По-рано днес срещу реформите на финансовият министър се обявиха и от бизнеса. Според Българската стопанска камара преместването на административни звена от столицата към други градове е не целесъобразно, особено във време, когато са силно развити технологиите.

 

От бизнеса смятат още, че тази реформа създава опасност за намаляване приходите в бюджета и още негативи.

 

Остава въпросът колко ще струва на държавата преместването на администрацията в Русе, тъй като все още няма конкретни цифри. Другият голям въпрос е, ако част от сегашните служители напуснат работа, колко време ще отнеме на държавата да намери нови квалифицирани кадри.

 

Репортер: Мария Димитрова