От поколения родът Буч се е заел е нелеката задача да отглежда и обучава планински коне...

Да срещнем кон във водите на Черно море! Напълно възможно, ако се намираме на бреговете край Лозенец. Там хора от рода Буч обучават породисти коне да плуват.

 

За рода Буч разказаха водолази. Вече четвърто поколение Буч отглеждат и обяздват планински коне. На Мидения плаж край Лозенец се срещаме с Васко Буч. Баща му го качил на кон още когато бил бебе. От шестгодишен язди сам. Преди осем години семейството прави конна база край морето. От тогава Васко е обучил  да плуват уверено и без страх  повече от 20 коня.

 

Васко скрива с ръка окото на единия от конете си. Въпреки че не вижда, животното остава спокойно. Той обяснява, че когато попадне във вода, всеки кон започва да плува. Но за животното това е извънредна ситуация. Правилните движения са продиктувани от инстинкта за самосъхранение.

 

Опитът на Васко в обучението на конете показва, че плуването е само за тези от тях, които имат характер и нямат страх. Повечето са свиквали с водата след третото или четвъртото влизане.

 

И все пак кон във водата е необичайна ситуация не само за коня, но и за водолазите. Понеже животното държи главата си над водата и не вижда какво се случва под нея, нашата сигурност зависи единствено от предпазливостта ни. Затова наблюдавахме водното шоу на коня Петко от три метра дълбочина, плътно прилепнали към дъното.

 

Репортер: Мария Цънцарова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.