Според някои от компаниите причината е движението на котировките на нефта и готовите горива...

Въпреки че петролът се търгува значително по-евтино на международните пазари спрямо март, горивата по българските бензиностанции вече се доближават до рекордните стойности от началото на пролетта.

 

Само за последната седмица горивата поскъпнаха с до 10 стотинки за литър, а от началото на месеца вече говорим за около 20 стотинки нагоре. Днес дизелът струва средно 2.71 лева, масовият бензин А95 се продава за 2.64 лева, А98 – за около 2.90 лева.

 

Три от големите вериги бензиностанции отказаха да коментират поскъпването. От „Лукойл” обясниха поредния скок с движението на международните котировки на нефта и готовите горива на средиземноморския пазар. Сред причините за скока на цените били и колебанията в курса на долара спрямо еврото. От „ОМВ” пък оправдаха поскъпването с повишени производствени и транспортни разходи, акцизи и такси. Според част от търговците можем да очакваме поевтиняване още до ден – два, но само ако нефтът и готовите горива на международните пазари продължат да падат.

 

Междувременно, Комисията за защита на конкуренцията продължава да разследва за картелно споразумение четири от големите компании у нас.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.