От железниците съветват в летния сезон да резервираме билетите си поне 20 дни по-рано...

На фона на растящите цени на бензина, засега най-евтино ни излиза пътя до морето с влак. Много хора обаче избират комфорта на леката кола пред по-евтиното пътуване. Нараства и търсенето на една нова  услуга – да споделиш пътуването си с кола до някоя дестинация с други хора. Така хем пътувате комфортно, хем ви излиза по-евтино.

 

На Драгомир Драгостинов от София се налага да пътува два пъти месечно до Бургас и южното Черноморие. Затова е решил, че ако сподели пътуването си с други хора –дори и непознати,  ще му излезе по-евтино. Цената на човек в едната посока е 20 лева.

 

Ние проверихме колко може да ни излезе двупосочния билет до Бургас с различните видове транспорт. В зависимост от влака цената варира между 30 до 33 лева. Цените на автобусните компании до морския град и обратно са от 46 и 52 лева. С кола разходът за бензин е между 120 и 150 лева. За самолет пък може да платите дори по-малко - например 136 лева в двете посоки, но за целта трябва да си резервирате място два месеца по-рано.

 

Засега най-евтино остава пътуването с българските железници. От там обаче съветват в сезона на отпуските да си резервираме билета с 20 дни по-рано. Оказа се, че за този уикенд местата за дневните влакове до морето са почти изчерпани, а за нощния влак всичко е продадено чак до 5 август.

 

За пътуването си този петък до морето Драгомир има още свободни места.

 

Репортер:  София Стойчева

                      Любомира Петрова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.