Държавата е признала за стаж годините, които медиците несправедливо прекараха в затвора...

На днешната дата преди пет години българските медици се завърнаха от Либия. Те бяха несправедливо осъдени и излежаха осем и половина години в затвор в Джамахирията по обвинение, че са предизвикали СПИН епидемия в Бенгази.

 

Не можахме да се свържем само с Валентина Сиропуло. По телефона Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев споделиха за Новините на Нова ТВ, че ценят свободата си и обичат работата си. Не скриха, че условията за медицинските сестри у нас обричат професията.

 

Снежана Димитрова очаква университетска диплома по "Здравен мениджмънт". Д-р Здравко Георгиев започва трета година като кадър в Здравната каса. Сподели, че в България човек може да мечтае. За по-добро не спира да мечтае и самият той.

 

Иначе държавата е изпълнила ангажиментите си отпреди пет години - да изплати на медиците ни по 10 хил. лева. Признати за стаж са и годините, които те прекараха зад решетките в Либия. За база на изчисленията е ползван размерът на минималната заплата.

 

Репортер: Рада Богданова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.