С приетите текстове се позволява на фирмите да подменят вече съществуващи лифтове

Парламентът прие окончателно предизвикалия спорове и протести Закон за горите. Депутатите гласуват текстовете за трети път. До това се стигна след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето, а в продължение на дни хиляди протестиращи и екоорганизации блокираха столицата.

 

Опозицията отново съзря лобизъм, а управляващите са похвалиха, че са се съобразили с общественото недоволство и са постигнали консенсус между страните. Екоорганизациите одобряват приетите от депутатите текстове.

 

Съгласно окончателно приетите текстове, ако инвеститор иска да строи нови ски-писти и прилежащите към тях съоръжения, трябва да плати такса на държавата и да смени предназначението на земята. Вече съществуващи лифтове и влекове ще могат да се ремонтират, но статута на горите под тях няма да бъде променян и те ще останат в горския фонд.

 

За действащите ски-съоръжения, издигнати преди 1987 г., за които няма документи, инвеститорът ще получи право на строеж за 20 години. Това на практика позволява на тяхно място да бъдат изградени нови, но без да се плаща за земята под тях. Депутатите приеха и в горите, където ще има застрояване, да се заплаща цена за компенсаторно залесяване.

 

Опозицията предупреди, че със Закона за горите тихомълком минават други спорни поправки. Според левицата те обслужват едрите прекупвачи на дървесина и на инвеститорите в биомаса. Поправките дават възможност на държавните горски стопанства сами да добиват до 25% от дървесината на своя територия. Досега сечите се възлагаха на външни фирми след конкурс.

 

Репортер: Косара Михалкова